خارش محل گزش زالو طبيعي است
تعريف خارش :
خارش يک نشانه ايست که انسان به دلايل مختل در سطح پوست احساس مي کند . و از طريق گيرنده هائي به مغز مخابره شده و احساس خارش ايجاد مي گردد.
عواملي که باعث خارش مي شوندشامل :
1- عوامل فيزيکي : شامل انرژی خورشیدی، گرما، رطوبت (کم یا زیاد)، تحریک الکتریکی عصبی یا عضلانی
2- عوامل مکانيکي: مثل لمس، فشار، مکش، مواد بخصوص مثل مو، فایبرگلاس، پشم و حشرات که اینها باعث خارش فوری میشود و بیشتر از زمانی که تحریک وجود دارد باقی نمیماند. اما در پوستهای خشک و در افراد حساس باعث ایجاد احساس خارش پایدارتری میگردد.
3- عوامل شميائي:
الف) مواد محرک (اسیدها، قلیاها، دترجنتها حتی آب و هوا): بیماران مبتلا به خارش مثلاً در اثر خشکی پوست، غالباً در اثر تماس پوستشان با هوا، هنگام درآوردن لباسها دچار خارش شدید میشوند.
ب) آلرژنهای تماسی (مثل نیکل)
ج) واسطههای شیمیایی: هیستامین، سروتونین، مرفین و …
واما خارش بعد از زالو درماني :
باتوجه به اينکه زالو درماني در دنيا هنوز در حال تحقيق و بررسي است . مطالبي که در مورد اين روش درماني در مقالات ، کتب و سايت هاي مختلف نوشته مي شود خالي از اشکال نيست . در چند روز گذشته درسايت زالو درماني حکيم جرجاني که زحمات زيادي در مورد معرفي زالو درماني کشيده است مطلبي ديدم تحت عنوان (رفع خارش و تورم پس از زالو درمانی ) ، فارغ از اينکه از مدير محترم سايت شنيدم يکي از دوستان کارکشته طب سنتي اين مطالب را نوشته اند که ايشان حق زيادي بر طب سنتي در ايران دارند ، اما با احترام به اين استاد عزيز بايد عرض کنم اکثر مطالب مقاله فوق اشتباه ، غيرعلمي و نارست است ، لذا با توجه به اينکه تا کنون دهها هزار مورد زالو درماني انجام داده ام و در زمينه اين روش درماني معجزه گر مطالعات گسترده اي داشته ام ، احساس کردم نوشتن مطالب نادرست در مورد زالو درماني مي تواند لطمات جبران ناپذيري به اين روش درماني معجزه گرکه در ايران مخالفين زيادي دارد وارد کند آنهم زماني که مطالب اشتباه در سايت هاي معتبر و با قلم اساتيد طب سنتي نوشته مي شود . اين بود که باز هم علي رغم اينکه مي توانستم با ارائه ذلايل متقن اين مطالب را بنويسم اما به دليل احترام به نويسنده آن مقاله ، به مطالب داخلي و خارجي رجوع کردم که خوشبختانه همه چيز در جهت تائيد مطالب اينجانب بود . لذا مطالب زير را در مورد خارش بعد از زالو درماني تقديم مي نمايم :
1- ابتدا ترجمه کتاب medical leech therapy صفحه 108 :
خارش موضعي
خارش موقت محل گزش زالو در چند روز اول پس از درمان طبيعي بوده و نبايد با واكنش هاي حساسيتي اشتباه گرفته شود . در يك بررسي در مورد اثربخشي زالو درماني در بيماران مبتلا به آسترئوآرتريتس زانو ، حدود 70 % از بيماران دچار خارش موضعي شدند كه پس از گذشت متوسط دو روز پايان يافته است .
خارش موقت با حالت قابل مقايسه اي اتفاق مي افتد ، اما در خيلي از موارد كه زالوها بر مفاصل محيطي براي مثال شَست بكار رفته بودند شدت خارش بيشتر بوده تا زماني كه مفاصل بزرگتر و مفصل هاي ستون فقرات تحت درمان قرار گرفته بوده است .
بيمار بايد پيش از درمان در مورد اين عوارض جانبي آگاه شود . بيمار نبايد هرگز محل
گزيدگي را بخاراند مخصوصاً وقتي كه زخم تازه بسته شده است ، زيرا باعث تأخير در بهبود زخم مي شود . ما در مانهاي خنك كننده ي موضعي مثل ضماد كشك ، ضماد مرطوب خنك و ضماد سركه را توصيه مي نمائيم . براي خارش هاي شديدتر ، توليدات تجاري ضد خارش ( مثلاً پماد فنيستيل ) يا آنتي هيستامين دهاني مي تواند مورد استفاده قرار گيرد . برخي پزشكان مقاديري از آنتي هيستامين را براي بيماراني كه سابقه ي خارش بعد از زالو دارند ( خارش و سرخ شدن ) تجويز مي كنند .
2- من تعجب کردم که دوستان من ، که در زمينه زالو درماني کتاب نوشته اند دليل خارش زالو را عفونت و حساسيت قلمداد مي کنند ، اين اسشتباه فاحش ، مي تواند در بيماران اضطراب ايجاد کند و آنها را از ادامه درمان منع کند ، و مهمتر اينکه ما وقتي در مورد يک مطلب پزشکي صحبت مي کنيم حتما ً بايد يک تعريف علمي در مورد آن داشته باشيم ، مهم نيست به زبان چه مکتب درماني دليل علمي بياوريم ، مهم آن است که بيهوده و اشتباه سخن نگوئيم .
3- علا.ه بر اينکه تمام محققين و مراکز معتبر زالو درماني ، خارش بعد از زالو درماني را طبيعي ميدانند ، تجربه شخصي ما هم اين مطلب را تائيد مي کند .مهمترين دلايل اين خارش :
- تحريک محل گزش توسط مواد بزاق زالو است که در اعصاب محيطي محل گزش اثر مي کند
- مکش زالو يکي از عوامل ايجاد اين خارش است
- خوني که در محل گزش دفع مي شود مملو از سودا و صفرا است که اين دو ، بخصوص صفرا مهمترين عامل خارش است .
- خارش بيشتر در اولين مرحله زالو درماني ايجاد مي شود چون سودا و صفرا در اين مرحله در خون بيشتر است .
4- خارش بعد از زالو درماني کاملا طبيعي است و با ساده ترين اقدامات بر طرف مي شود ، البته در کتاب زالو درماني پزشکي ، از آنتي هيستامين ها براي رفع خارش صحبت شده است ، اما در زالو درماني ايراني ما به هيچ عنوان از داروهاي شيميائي براي رفع خارش استفاده نمي کنيم چون مزاج را تغيير مي دهد ، به همين دليل بهترين اقدامات براي رفع خارش بعد از زالو درماني :
- کمپرس آب سرد
- ماساژ با سرکه يا آب ليمو
- کرم گل هميشه بهار
- ماساژ با روغن بنفشه
- خوردن عرق کاسني