شعار امسال هفته سلامت: فشار خون را جدی بگیریم
با تغییر سبک زندگی فشار خون را کاهش دهیم
سلامت نیوز:دکتر محمد مرادی در گفت و گو با خبرنگار سلامت نیوز گفت:« در بررسي عوامل خطرساز بيماري هاي غيرواگير در كشور در سال 1388،حدود 16 درصد افراد 15 تا 64 سال داراي فشارخون بالا بودند.با افزايش سن احتمال بروز فشارخون بالا بيشتر مي شود و در افراد بالاي 60 سال شيوع فشارخون بالا به 50% مي رسد.يعني از هر 2 نفر يك نفر مبتلا به فشارخون بالاست»
وی در ادامه افزود :« فشارخون بالا همچون بسياري از بيماري هاي غيرواگير با سبک زندگي فرد يعني عادات ،رفتارها و انتخاب هاي بهداشتي او رابطه مستقيم دارد ».
دکتر مرادی، دکترای آموزش بهداشت و ارتقاي سلامت خاطر نشان کرد:« فشارخون بالا عليرغم آنکه به آساني تشخيص داده مي شود غالباً بي علامت و بسيار رايج است و در صورتي که کنترل نشود منجر به عوارض مرگباري مي شود. معمولاً مبتلايان به فشار خون بالازودتر فوت مي کنند و شايعترين علت مرگ در آنها بيماري قلبي است ».
وی در ادامه گفت :«سکته مغزي و نارسايي کليه نيز نيز در رده هاي بعدي اين فهرست قرار دارند. فشارخون بالا به تنهايي مي تواند اثرات ديگر عوامل خطرساز بيماري هاي قلبي عروقي مانند اختلال چربي خون ،سيگار،ديابت و چاقي را تشديد کند».
كارشناس پيشگيري از بيماري هاي قلبي عروقي گفت:« کمتر از 60 درصد افراد مبتلا تحت درمان فشارخون بالا هستند ودر کمتر از 30 درصد فشارخون آن ها تحت کنترل کافي در آمده است. درمان فشارخون با كاهش عوارض قلبي عروقي همراه بوده است».
مرادی ، دکترای آموزش بهداشت و ارتقاي سلامت ، راه های كنترل و كاهش فشارخون راچنین بر شمرد :« راه های مختلفی براي كنترل و كاهش فشارخون وجود دارد كه شامل اصلاح سبک زندگي و درمان دارويي است».
عوامل تاثیر گذار بر فشار خون
وی در رابطه با عوامل تاثیر گذار بر فشارخون گفت:« عوامل ديگری مانند وراثت، محيط، سن، جنس، نژاد، اختلال چربي خون، سيگار، مصرف الکل و چاقي مثل مي توانند روی فشارخون افراد تاثير بگذارند ».
محمد مرادی تاکید کرد :« گرچه فشارخون بالا شايع و بدون نشانه مشخصی است، ولی به راحتي شناسايي و درمان مي شود. مطالعات زيادي نشان داده اند که درمان و کنترل فشارخون بالا خطر و عوارض کشنده و ناتوان کننده بيماري قلبي عروقي را تا حدود زيادي کم مي کند».
فشار خون بالا
دکتر محمد مرادی درتعریف فشار خون گفت:« فشارخون بالا در نتيجه افزايش فشار بيش از حد طبيعي جريان خون بر ديواره شريان ها ايجاد مي شود. مقدار فشارخون بايد بر اساس چند اندازه گيري که در موقعيت هاي جداگانه و در طول يک دوره زماني اندازه گيري شده است، تعيين شود. اگر فشارخون بطور دائمي بالاتر از حد طبيعي باشد، به آن فشارخون بالا مي گويند».
درمان فشارخون بالا
كارشناس پيشگيري از بيماري هاي قلبي عروقي در رابطه با درمان فشارخون بالا چنین بیان کرد:« فشارخون بالا در تمام طول عمر نياز به درمان دارد و لازم است بيمار و خانواده او تحت آموزش قرار بگيرند تا نسبت به بيماري فشار خون و عوارض آن آگاهي كامل پيدا كنند ».
وی در ادامه گفت:« براي درمان ، مراقبت و پيگيري بيماري، مشاركت فرد مبتلا به فشار خون بالا و خانواده وي اهميت بسزايي دارد . درمان فشار خون بالا بايد متناسب با هر بيمار در نظر گرفته شود و پروند درماني او دقيقا“ كنترل گردد ».
مرادی خاطرنشان کرد:« به طور كلي درمان بيماران مبتلا به فشار خون بالا معمولا“ به صورت تركيبي از درمان غير دارويي و درمان دارويي مي باشد . از علل اصلي ناکامي در درمان فشارخون بالا بي علامت بودن بيماري و آگاهي ناکافي جامعه و به ويژه بيماران نسبت به بيماري و عوارض آن مي توان ذکر کرد».
سبک زندگی
دکتر مرادی، دکترای آموزش بهداشت و ارتقاي سلامت دررابطه با نقش سبک زندگی در کاهش فشار خون گفت: « اصلاح شيوه هاي زندگي ، فشارخون را كاهش مي دهد و بروز فشارخون را پايين مي آورد ».وی در ادامه افزود :« مراقبت هاي غير داروئي شامل تغييرشيوه هاي ناصحيح زندگي است . تغيير الگوي تغذيه ا ي به منظور كاهش مصرف چربي و مصرف روغن مايع بجاي نوع جامد آن ، مصرف سبزيجات وانواع ميوه ها، كاهش مصرف نمك و غذاهاي شور ، پخت غذا به روش صحيح مثلا بخار پز يا آب پز ،وحتي المقدور پرهيز از سرخ كردن آن ، افزايش فعاليت بدني و انجام ورزش روزانه و منظم در جهت مبارزه با كم تحركي، ترك دخانيات ، ترك مصرف الكل و كاهش وزن از موارد درمان غير دارويي است كه بكارگيري آنها در كنترل فشار خون بالا بسيار موثر است».
لازم به ذکر است که طب سنتی ایران با ارایه روش های صحیح سالم زیستن می تواند نقش زیادی در پیشگیری از این بیماری داشته باشد
مرجع: طب سنتی
تاریخ درج: 1392/01/19